Charakterizace a využití vybraných rostlinných antibakteriálních látek - Bendová, Agáta (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2017)
Zaměřením a cílem této bakalářské práce bylo studium antioxidačních a především antibakteriálních účinků rostlinných extraktů a liposomů s jejich obsahem. V teoretické části je shrnuta problematika studia přírodních antimikrobiálních látek, rezistence bakterií, dále je zde uvedena stručná charakteristika vybraných bylin a koření, antimikrobiálních a antioxidačních látek a metod použitých při testování. V experimentální části byly charakterizovány připravené extrakty z 12 druhů bylin a koření (olejové, alkoholové a vodné) z hlediska obsahu polyfenolů a flavonoidů a taktéž z hlediska jejich antioxidační aktivity. Dále byly extrakty enkapsulovány do liposomů, u nichž byla stanovena enkapsulační účinnost, velikost, stabilita a dlouhodobá stabilita. Průměrné velikost liposomů se pohybovaly v intervalu od 100 do 200 nm. Stabilita částic byla testována z hlediska zeta potenciálu a všechny připravené částice byly stabilní. Z hlediska dlouhodobé stability však nebyly liposomové částice dostatečně stabilní. Antimikrobiální aktivita byla testována proti grampozitivní bakterii Micrococcus luteus a gramnegativní bakterii Serratia marcescens. Enkapsulace extraktů do liposomových částic velmi výrazně navýšila jejich antimikrobiální účinek. Z celkového hlediska pak byly vůči oběma kmenům nejúčinnější liposomy s obsahem olejových extraktů z kozince, muškátového oříšku a pepře a liposomy s obsahem alkoholových extraktů z badyánu a hřebíčku. Tyto liposomové částice by tak mohly být možnou alternativou antibiotik a mohou nalézt uplatnění například při aplikaci ve formě různých antimikrobiálných gelů pro kosmetický či farmaceutický průmysl.

The main goal of this bachelor thesis was the study of antioxidant and antibacterial effects of natural plant extracts and liposomes. The theoretical part was focused on description of natural antimicrobial and antioxidant substances from selected herbs and spices. Also bacterial resistance and methods used in work were described. In the experimental part basic characteristics of extracts from 12 kinds of herbs and spices (oil, alcohol and aqueous) were analyzed. Mainly content of polyphenols, flavonoids and the total antioxidant activity were determined. All extracts were also encapsulated into liposomes and the encapsulation effectivity, long-term stability and size and stability of liposomes were determined. The size of prepared liposomes was in range of 100 nm to 200 nm. Stability of the liposome particles was measured using a zeta potential and all prepared particles exhibited very good stability, but in term of long term stability were liposomes relatively unstable. Antibacterial activity was tested against Gram-positive Micrococcus luteus and Gram-negative Serratia marcescens. Encapsulation of extracts into liposome particles has greatly increased their antimicrobial effect and liposomes containing oil extracts from the goat, nutmeg and pepper and liposomes containing alcoholic extracts from star anise and cloves were the most effective against both strains. The prepared liposomes could be used as alternative to antibiotics and could be found application in the form of various antimicrobial gels for the cosmetic or pharmaceutical industry.
Characterization and application of some plant antimicrobial substances
Keywords: Rostlinné extrakty; antibakteriální aktivita; antioxidační aktivita; liposomy; Plant extracts; antibacterial activity; antioxidant activity; liposomes