Kapková závlaha zemědělských ploch - Pikna, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2021)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice závlah se zaměřením na kapkové závlahy. První polovina práce je odbornou rešerší na toto téma, zmiňuje důvody výstavby závlahových systémů a vyjmenovává příčiny a druhy sucha a klimatické krize. Stručně jsou zde vyjmenovány druhy závlah a způsoby úpravy závlahové vody. Podstatná část rešerše se věnuje kapkové závlaze, jejím výhodám a nevýhodám, použitím v praxi a jednotlivým důležitým součástem systému kapkové závlahy. Závěr rešerše je věnován filtraci vody pro kapkovou závlahu. Druhou částí práce je praktický návrh kapkové závlahy zemědělských ploch pro pěstování zeleniny. Je zde stanoveno posouzení suchosti oblasti, návrh pěstovaných plodin, stanovena vláhová potřeba rostlin a závlahové množství a samotný návrh kapkovacího potrubí. Praktický návrh je zakončen návrhem filtrů a čerpadla.

This thesis is about irrigation systems, especially drip irrigation. The first part of the thesis is a research of irrigation. It mentions reasons of constructing irrigation systems and causes and types of droughts and climate change. Briefly, the types of iffigation and ways of treatment irrigation water is are mentioned. The main part of the research is about drip irrigation, its advantages and disadvantages, using in practice and different parts of drip irrigation systems. The filtration of drip irrigation water is also discussed. The second part of the thesis is a design of drip irrigation in practice. There is determinate assessment of land droughts, design of land crop in the area, determinate moisture need of plants and irrigation amount of water, and design of dripline. The practical desing is ended by design of filters and pump.
Drip irrigation of agricultural land
Keywords: kapková závlaha; sucho; závlahová voda; návrh kapkové závlahy; úprava závlahové vody; drip irrigation; drought; irrigation water; drip irrigation design; irrigation water treatment