Návrh CRM pro internetový obchod pomocí projektu - Kovaříková, Monika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2013)
Bakalářská práce se zabývá efektivními řešeními pro řízení vztahů se zákazníky ve společnosti ABC, s.r.o. Zaměřuje se na faktory působící na spokojenost a loajalitu zákazníků, kteří ve výsledku reflektují zisk společnosti. Práce poskytuje návrh pro zlepšení stávající situace zákaznické podpory internetových stránek.

The bachelor thesis searches possible solutions to CRM (Customer Relationship Management) in the company ABC, s.r.o. It focuses on satisfaction influences and customer loyalty, which results in the company profitability. This thesis provides an improvement project of current customer support state in the website.
The Proposal of CRM for Internet Shop Through the Project
Keywords: řízení vztahů se zákazníky; spokojenost zákazníků; internetové stránky; projekt; Customer Relationship Management; Customer Contentment; Website; Project