Mapová dokumentace historického vývoje obce Němšová - Zajacová, Terézia (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2019)
Obsahom bakalárskej práce je analýza mapových podkladov mesta Nemšová. Bakalárska práca podrobne popisuje mapové podklady a ich obsah, ktorý je vhodný pre hodnotenie historického vývoja mesta. Dostupné mapové podklady znázorňujú územie mesta od obdobia vojenských mapovaní až po súčasnosť a zachytávajú rozmedzie približne 250 rokov. Popisujú sa kartografické vyjadrovacie metódy a metódy znázornenia obsahu topografickej mapy. Na základe týchto podkladov je mesto následne rekonštruované. Výsledkom je vyhotovenie prípadovej štúdie, ktorá hodnotí vývoj osídlenia v meste Nemšová. Záverečná štúdia je podložená dostupnými mapovými podkladmi a demografickými tabuľkami.

The content of bachelor thesis is the analysis of avalaible sources of Nemsova. Bachelor thesis describes map data and their content, which is suitable for evaluation of historical development of the city. The available maps shows the city´s territory from the period of military mapping to the present day and captures a range of approximately 250 years. They describe cartographic methods of expression and methods of representation of topographic map content. Based on these documents, the city was subsequently recostructed. The result is the case study, which assesses the development of settlemet in Nemsova. The final study is supported by available maps bases and demographis tables.
Map documentation of the historical development of the village Němšová
Keywords: rekonštrukcia mesta; mesto Nemšová; historické mapy; vojenské mapovanie; územný plán; ortofotomapa; mapa katastru nehnuteľností; obsahové prvky mapy; kartografické metódy; digitalizácia; podobnostná transformácia; Microstation; city reconstruction; municipalities Nemsova; historical maps; military mapping; zoning plan; orthophoto; map of real estate registration; map content elements; cartographic methods; digitalization; similarity transformation; Microstation