Zplyňování biomasy - Kubík, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá technologií zplyňování biomasy. Úvodní část práce je věnována biomase, jejímu rozdělení a základním způsobům jejího zpracování. Hlavní část se zabývá samotnou problematikou zplyňování, popisuje jednotlivé procesy, které během něj probíhají, a také podrobně popisuje různé typy zplyňovacích zařízení. Tato práce se také zabývá vytvořeným generátorovým plynem, nečistotami, které v něm jsou obsaženy a způsoby jejich odstraňování. V závěru práce je stručný popis vybraných aplikací zplyňovacích technologií v České republice a Evropě.

This bachelor’s thesis deals with biomass gasification technology. The introductory part is dedicated to biomass, its division and basic ways of its processing. The main part deals with gasification itself, describes individual processes of gasification and describes different types of gasifiers in detail. This thesis deals with synthetic gas, its impurities and ways of their removal. In the last section the brief description of selected use of gasification technology in Czech republic and Europe is made.
Biomass gasification
Keywords: Biomasa; zplyňování; zplyňovací zařízení; generátorový plyn; nečistoty v plynu; Biomass; gasification; gasifiers; synthetic gas; gas impurities