Optimalizace tepelných oběhů - Voseček, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2010)
Cílem práce byl výběr a vyhodnocení vhodných tepelných oběhů pro uvažované jaderné elektrárny s reaktory 4. generace. Byl proveden popis a výběr parametrů tepelných oběhů Braytonova a Rankine - Clausiova jejich optimalizace vzhledem k parametrům primárního okruhu. Byly zhodnoceny charakteristiky vlastností oběhů, hlavně účinnosti, výkonu a dispozičního řešení.

The main goal of the thesis was a selection of appropriate thermal cycles for the considerated nuclear power stations with the Generation IV reactors. Characterization and specification of the parametres of the Brayton and the Rankine-Clausi thermodynamic cycle, their optimalization with regard to the parametres of the first cycle was made, than analysis of cycles´properties, mostly efficiency, output and process layout.
Thermal cycles optimization
Keywords: Braytonův oběh; optimalizace oběhu; Rankine-Clausiův oběh; reaktory 4. generace; Thermoptim; the Brayton cycle; cycle optimalization; Rankine-Clausi cycle; the Generation IV. reactors; Thermoptim