Modifikace mikrostruktury keramiky z oxidu hlinitého pro balistické testování - Rolek, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem základních tvarovacích metod keramických materiálů se zaměřením na metodu suspenzního lití a průběhem sušícího procesu keramických těles připravených touto metodou. Následná experimentální část prezentuje použití metody suspenzního lití k přípravě keramických destiček z oxidu hlinitého, vhodných pro balistickou ochranu osob a vozidel. V rámci této části jsou také podrobně popsány možnosti modifikace nasákavé formy s ohledem na výsledné vlastnosti keramických těles z Al2O3 zejména jejich relativní hustotu. V praktické části je také uveden vliv slinovací teploty na výslednou relativní hustotu keramických tělesa také na jejich mikrostrukturu, konkrétně velikost zrna. V rámci této práce byla připravena keramická tělesa z oxidu hlinitého s nízkou hodnotou velikost zrna (1,18 m) a s vysokou relativní hustotou přesahující 99 %, která budou podrobena balistickým testům.

This bachelor thesis describes basic shaping methods of ceramic materials and drying processes of wet ceramics, with concern of slip casting method. The experimental part of this thesis presents the usage of slip casting method for preparation of Al2O3 ceramic plates, suitable for personal and vehicle ballistic protection. Tailoring of the slip casting plaster molds, with regard to the resulting properties of the Al2O3 ceramic body, in particular its relative density, is also described in this part. The influence of sintering temperature on final relative density of ceramic samples and on their microstructure especially their grain size is also shown in the practical. Bulk ceramic samples suitable for upcoming ballistic testing with low grain size (1,18 m) and high relative density exceeding 99 % were prepared from alumina.
Aluminium oxide ceramics microstructure modification for ballistic testing
Keywords: suspenzní lití; nasákavá forma; oxid hlinitý; mikrostruktura; keramický pancíř; slip casting; slip casting plaster mold; alumina; microstructure; ceramic armour