Návrh hybridní odbočnice s fázovým posunem 90° - Ondrejka, Adam (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Bakalářská práce se zabývá hledáním nejlepšího návrhu hybridní odbočnice s fázovým posunem 90 stupňů pracující v pásmu UKV, pro vstupní výkon 100 W. V návrzích je použito mikropáskové vedení, substrát pro vysokofrekvenční aplikace a běžný substrát FR4. Některé návrhy využívají také diskrétní kondenzátory a úseky koaxiálního vedení. Pro návrhy s rozprostřenými parametry je zvolena příčková odbočnice a je kladen důraz na minimalizaci jejích rozměrů při zachování přijatelných parametrů obvodu. Pro simulace a vytváření modelů jsou použity Ansys HFSS a Icepak. Vyrobené návrhy jsou změřeny a pro některé z nich je sledováno jejich teplotní chování při zatížení.

Aim of this bachelor's thesis is to search for best design of hybrid coupler with 90 degree phase shift while operating in the UHF band. Required power rating is 100 W. High frequency substrate, common FR4 substrate, microstrip lines, coaxial lines and discrete capacitors are used. Branchline coupler is selected and attempt is made to reduce its size while maintaining its properties. Ansys HFSS and Icepak are used for model building and simulations. Manufactured designs are measured and selected ones have their temperature monitored while loaded.
Design of 90 degrees phase shift hybrid coupler
Keywords: hybridní odbočnice; kvadraturní hybrid; příčková odbočnice; kruhová odbočnice; mikropáskové vedení; zkrácené vedení; pásmo UKV; FR4; meandrující vedení; simulace; teplotní analýza; hybrid coupler; quadrature hybrid; branchline coupler; ratrace coupler; microstrip line; compact transmission line; UHF band; FR4; meandered lines; simulation; thermal analysis