Návrh přesného srážkoměru s možností real-time odečtu - Jílek, Jiří (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2023)
Odhad objemu srážek pomocí mikrovlnných spojů typu bod-bod je slibným způsobem, jak do budoucna rozšířit srážkoměrnou síť. Tato oportunistická metoda měření je však stále ve fázi výzkumu a potýká se s několika problémy. Tato práce se zaměřuje na jeden z problému této výzkumné oblasti, konkrétně na nedostatečný počet existujících srážkoměrů na trase mikrovlnného spoje pro korelaci měřených dat, a to navržením přenosného srážkoměru využívajícího přenosu dat na vzdálený server pomocí mobilní technologie narrowband internet of things (NB-IoT). Pro rozšíření schopností je zařízení vybaveno také senzory teploty a senzorem úrovně osvětlení. Zařízení je navrženo s důrazem na žádoucí nízkou energetickou spotřebu, jelikož by mělo být schopno měřit data i bez dosahu elektrické sítě. Výstupem práce je ověření funkčnosti zařízení v reálném prostředí a vyhodnocení jeho vhodnosti pro zamýšlený případ použití.

Rainfall estimation using point-to-point microwave links is a promising way to expand the rain gauge network in the future. However, this opportunistic measurement method is still in the research phase and faces several problems. This paper focuses on one of the problems of this research area, namely the insufficient number of existing rain gauges on the path of the microwave link for the correlation of measured data, by designing a portable rain gauge using data transmission to a remote server using narrowband internet of things (NB-IoT ) technology. To expand its capabilities, the device is also equipped with temperature sensors and a light level sensor. The device is designed with an emphasis on desirable low energy consumption, as it should be able to measure data even without the reach of the electrical network. The outcome of this work is the verification of the functionality of the device in a real environment and the evaluation of its suitability for the intended use case.
The design of an accurate rain gauge with the ability of real-time reading
Keywords: enviromentální senzory; ESP32; IoT; LPWAN; mikrovlnný spoj; NB-IoT; srážkoměr; srážky; environmental sensors; ESP32; IoT; LPWAN; microwave link; NB-IoT; rain gauge; rainfall