Studium efektu aplikace anorganických nanovláken ve vysokopevnostních betonech - Sedláček, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
V této práci jsou shrnuty dosavadní poznatky o vyztužování betonu nanovlákny a proveden výzkum týkající se problematiky využití anorganických nanovláken v ultravysokopevnostním betonu. Doposud byla většina výzkumů zaměřena na vyztužování pomocí uhlíkových nanotrubic a nanovláken a anorganická nanovlákna zůstala v pozadí zájmu. Díky jejich odlišným chemickým vlastnostem je otázkou nejen jejich vliv na mikrostrukturu a mechanické vlastnosti betonu, ale také i příprava nanovlákenné suspenze, která není prozkoumána tak, jako v případě uhlíkových nanotrubic a nanovláken.

This thesis summarizes the current knowledge of reinforcement of concrete with nanofibers and conducted research on the issue of the use of inorganic nanofibers in ultrahighperformance concrete. Up to now, most researches focuses on the reinforcement using carbon nanotubes and nanofibers and inorganic nanofibers remained in the background of interest. Due to their different chemical properties, is not only a question of their influence on the microstructure and mechanical properties of concrete, but also the preparation of nanofiber suspension which is not explored such as in the case of carbon nanotubes and nanofibres.
Studying the effect of the application of inorganic nanofibers in high strength concretes
Keywords: Nanovlákna; vyztužování; ultravysokopevnostní beton; suspenze; surfaktant; ultrasonikace; Nanofibers; reinforcement; ultrahighperformance concrete; suspension; surfactant; ultrasonication