Posouzení vodního toku ve správě Povodí Moravy, s. p. - Cetkovská, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2017)
Bakalářská práce je zaměřena na posouzení části toku Romže, která je ve správě Povodí Moravy, s. p. Romže protéká intravilánem obce Držovice, kde se nachází vymezená oblast s potenciálně významným povodňovým rizikem. Na toku je posouzen současný stav vycházející z pochůzky lokalitou a podkladů. Pro posouzení kapacity koryta a objektů v řešeném úseku byl proveden výpočet pomocí 1D programu HEC-RAS, ve kterém byly vyneseny jednotlivé příčné profily a zadány N-leté průtoky toku. Na základě výsledků z programu bylo navrženo přírodě blízké protipovodňové opatření pro návrhový průtok koryta.

The bachelor thesis is focused on the assessment of a part of the stream Romže which is managed by the Povodí Moravy, s. p. The Romže is located in the urban area of the village Držovice. There is a defined area with a potentially significant flood risk. The description of the current condition of the river part is based on the inspection and background materials. The calculations for assessment of channel capacity and the capacity of objects in the location were made by the 1D program HEC-RAS. The individual cross-sections and the N-year flow of the river were put in the program. Based on these results, near-natural flood protection measures for designed channel capacity of the river have been designed.
Assessment of the water flow in the Morava river basin
Keywords: Návrhový průtok; přírodě blízké protipovodňové opatření; návrh opatření; řeka Romže; HEC-RAS.; Designed channel capacity; near natural flood protection measures; the draft measures; river Romže; HEC-RAS.