Techniky umělé inteligence pro detekci spamů - Vránsky, Radovan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá různými metodami detekce a rozpoznávání nevyžádaných e-mailových zpráv. V úvodu jsou tyto metody popsány. V další části je podrobně popsána Bayesova věta a metody detekce nevyžádané pošty s ní pracující. V této části je také popsán biologický a umělý imunitní systém a metody využívající umělý imunitní systém v rámci odhalování nevyžádané pošty. Práce se pak zabývá podrobným popisem návrhu a implementace vlastního systému na odhalování nevyžádané pošty. Tento systém je následně testován a v závěru práce jsou tyto testy zhodnoceny.

This thesis deals with various methods used for spam detection and identification. In the introduction various methods are described. Then Bayes' theorem and methods for spam detection that use this theorem are described in detail. This section also discusses biological and artificial immune systems and methods for spam detection based on artificial immune systems. Next sections contain the description of custom spam detection system design and implementation. Finally the system is tested and the results are evaluated.
Artificial Intelligence Approaches for Spam Detection
Keywords: Spam; ham; metody boje proti spamu; Bayes; Umělé imunitní systémy.; Spam; ham; anti spam methods; Bayes; Artificial Immune Systems.