Evoluce materiálů používaných na výrobu sjezdových lyží - Václavík, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství)
Předkládaná bakalářská práce je rešeršního typu a zabývá se technologiemi a materiály používanými na výrobu sjezdových lyží s hlubším zaměřením na posledních deset let. Zkoumány jsou jak materiály pro výrobu jádra lyže, tak i pro ostatní části lyže, a to z hlediska porovnání použitých konstrukčních materiálů a technologií. Jmenovány jsou základní prvky a charakteristiky lyží, způsoby výroby, materiály určené pro výrobu jednotlivých částí lyží a v neposlední řadě také typy lyží. Práce je doplněna o rozbor několika vzorků lyží, na kterých byly provedeny výbrusy, pozorovány a porovnávány struktury. Cílem tohoto pozorování bylo zjistit, zda materiály zjištěné v praktické části odpovídají informacím obsažených v teoretické části.

The submitted thesis is a retrieval type and is concerned with the technologies and materials used in the manufacture of downhill skis with a deeper focus on the last ten years. Examined are materials for the manufacture of ski cores as well as other parts of the ski, and that in terms of comparison of the construction materials and technologies. Listed are basic elements and characteristics of skis, methods of manufacture, materials for the manufacture of individual parts of the skis and, last but not least, the types of skis. The work is eked out with the analysis of several samples of skis, on which were made cuts, they were observed and structures were compared. The aim of this observation was to determine whether the materials found in the practical section corresponds to the information contained in the theoretical part.
Development of materials used for downhill skis production
Keywords: Lyže; konstrukce; jádro; hrana; materiál; kompozit; dřevo; kov; plast; struktura.; Skis; construction; core; edge; material; composite; wood; metal; plastic; structure.