Urbanistický návrh udržitelné městské struktury v kontextu historického města - Horáčková, Eliška (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Tato diplomová práce se věnuje návrhu ideální podoby města v kontextu historického prostředí Dolních Kounic. Cílem je vytvořit návrh urbanistické struktury, která by odpovídala současným nárokům na kvalitní život ve městě a zároveň respektovala kulturní a historické hodnoty daného místa. Řešené území se nachází v bezprostřední blízkosti historického jádra města a návrh proto klade důraz na citlivé propojení nových a původních struktur. Práce se zabývá otázkami udržitelného rozvoje měst – tedy jak navrhnout prostor, který bude dlouhodobě funkční, ekologicky šetrný, ekonomicky životaschopný a sociálně vstřícný vůči různorodým skupinám obyvatel. Významná pozornost je věnována kvalitě veřejného prostoru, pěší prostupnosti, dostupnosti služeb, formování zástavby a celkové urbanistické struktuře.

Master thesis is dealing with the design of the ideal form of the town in the context of the historical environment of Dolní Kounice. The aim is to create a proposal for an urban structure that would meet the current demands for quality of life in the city while respecting the cultural and historical values of the place. The area in question is located in the immediate proximity of the historic core of the town and the design therefore emphasises the sensitive interconnection of new and original structures. The thesis addresses questions of sustainable urban development - that is, how to design a space that is functional in the long term, environmentally friendly, economically viable and socially welcoming to diverse groups of residents. Significant attention is paid to the quality of public space, pedestrian permeability, accessibility of services, building form and overall urban structure.
Urban Design of Sustainable Urban Structure in the Context of the Historic City
Keywords: urbanismus; Dolní Kounice; udržitelné město; historické centrum; náměstí; městská struktura; veřejný prostor; urbanistická studie; udržitelný rozvoj; kvalitní životní prostředí; záplavový park; urban planning; Dolní Kounice; sustainable city; historical centre; square; urban structure; public space; urban study; sustainable development; quality environment; flood park