Obslužný provoz jaderné elektrárny - Krutiš, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Práce se zabývá obslužnými provozy, které jsou nezbytné pro správný chod jaderné elektrárny Dukovany. V první části je popis jaderné elektrárny s reaktory VVER 440, zejména základních zařízení primárního okruhu, mezi které patří jaderný reaktor, parogenerátor, hlavní cirkulační čerpadlo, kompenzátor objemu a hlavní uzavírací armatura. Další kapitola se zabývá vodním hospodářstvím, jehož hlavním úkolem je čerpání a úprava surové vody pro použití v technologických okruzích jaderné elektrárny, a pomocnými systémy, které udržují předepsané parametry a podmínky pro chod základních zařízení primárního okruhu. Pomocné systémy zajišťují kompenzaci změn reaktivity v reaktoru a starají se o doplňování, čištění a odplynění chladiva Závěrečná část bakalářské práce popisuje zvýšení elektrického výkonu jednoho bloku Dukovan na 500 MW a jeho vliv na pomocné systémy primárního okruhu. Hlavní úpravy před zvýšením výkonu probíhaly na zařízeních sekundárního okruhu a na elektrozařízeních. Strojní zařízení primárního okruhu zůstalo nezměněno.

This thesis deals with the service operations that are essential for the smooth running of the Dukovany Nuclear Power Station. The first part describes the nuclear power station with its VVER 440 reactors; it particularly describes basic devices of the primary circuit, which include a nuclear reactor, a steam generator, the main circulating pump, a pressurizer and the main closing fitting. The next chapter concerns water management, whose main objective is pumping crude water and treating it so that it can be used in technological circuits of the power plant as well as in secondary systems, which maintain the required parameters and conditions necessary for the operation of basic devices of the primary circuit. The secondary systems secure compensation of reactivity changes in the reactor. Next, they secure refilling, cleaning and degassing of the coolant. The final part of this Bachelor thesis describes an increase of the electrical output of one of Dukovany's units to 500 MW and its effect on the secondary systems of the primary circuit. The main adjustments before the output increase were performed on secondary circuit devices and electrical devices. Primary circuit's machinery remained unchanged.
Service operation of nuclear power plants
Keywords: jaderná elektrárna Dukovany; primární okruh; vodní hospodářství; pomocné systémy; zvýšení výkonu; Dukovany Nuclear Power Station; primary circuit; water management; secondary systems; output increase