Regulovaná produkce polyhydroxyalkanoátů bakterií Ralstonia eutropha s využitím různých typů substrátů - Šnajdar, Ondřej (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2010)
Předložená bakalářská práce se zabývá produkcí polyhydroxyalkanoátů (PHA) bakterií Ralstonia eutropha. Ke snížení nákladů na vstupní surovinu byla studována produkce PHA s využitím různých typů substrátů. V teoretické části byla zpracována literární rešerše zabývající se nejdůležitějšími typy PHA, produkčními kmeny a možností kultivace bakterie Ralstonia eutropha na různých typech nutričních zdrojů. V praktické části byla studována produkce PHA na různých rostlinných olejích, včetně využití odpadních olejů z různých zdrojů (restaurace, domácnosti, potravinářské podniky). Dále byla v těchto olejích studována inkorporace prekurzorů za účelem řízené produkce kopolymerů. Nejvyšších výtěžků poly-3-hydroxybutyrátu (P3HB) bylo dosaženo použitím odpadních olejů. Z ekonomických a ekologických důvodů jsou tyto oleje velmi vhodným substrátem. Při použití odpadního řepkového oleje z menzy o koncentraci 20 g/l bylo v 84. hodině kultivace získáno 13,32 g/l biomasy s obsahem P3HB 58,63%. Při studiu inkorporace prekurzorů bylo nejvyšších výtěžků dosaženo aplikací 1% propanolu ve 24. hodině, kdy došlo k navýšení výtěžku PHA o 97 %. Vniklý PHA obsahoval 91% 3HB a 9 % 3-hydroxyvalerátu.

This bachelor’s thesis deals with production of polyhydroxyalkanoates (PHA) by bacterial strain Ralstonia eutropha. Production of PHA on different substrates has been studied to lower the costs of feedstock. In theoretical part the review has been done about the most important types of PHA, production strains and possibilities of cultivation of Ralstonia eutropha using different substrates. In practical part there has been studied production of PHA on different vegetable oils, including waste oils from different sources (restaurants, homes, food companies). Incorporation of different precursors for copolymer production control was studied too. The highest yields of poly-3-hydroxybutyrate (P3HB) have been achieved using waste oils. For economical and ecological reasons these oils are very suitable substrates. Using concentration 20 g/l of waste rapeseed oil from university canteen there has been produced 13,32 g/l of biomass containing 58,63% of P3HB in 84th hour of cultivation. The highest yield of PHA in precursors study has been achieved applying 1% propanol in 24th hour of cultivation. The PHA increase has been 97%. This PHA was composed from 91% of 3HB and 9% of 3-hydroxyvalerate.
Controlled production of polyhydroxyalcanoates by bacterial strain Ralstonia eutropha using different substrates
Keywords: Polyhydroalkanoáty; PHA; Polyhydroxybutyrát; PHB; P3HB; Ralstonia eutropha; oleje; odpadní oleje; Polyhydroxyalkanoate; PHA; Polyhydroxybutyrate; PHB; P3HB; Ralstonia eutropha; oils; waste oils