Administrativní budova JMC Brno - Honzl, Jakub (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2022)
Předmětem diplomové práce je vypracování projektové dokumentace administrativní budovy s téměř nulovou spotřebou energie v Brně. Budova se skládá ze dvou částí. První část má dvě nadzemní podlaží a jedno podzemní. V suterénu se nacházejí sklady a technické místnosti. V prvním nadzemním podlaží se nachází kavárna a hygienická zařízení. V druhém nadzemním podlaží se nachází open-space, dvě konferenční místnosti a kancelář ředitele. Druhá část budovy jsou garáže, které mají jedno pozemní a jedno nadzemní podlaží. Konstrukční systém budovy je železobetonový deskový skelet, který stojí na základovém roštu. Obvodové zdivo je zatepleno deskami z minerální vaty. Administrativní část je zastřešena střechou s klasickým pořadím vrstev. Garáže jsou zastřešeny vegetační střechou. Diplomová práce má tři části. V první části je zpracován projekt pro stavební povolení. Ve druhé je zpracovaná koncepční studie technického vybavení budovy jako je návrh zdroje tepla, nucené větrání, chlazení a fotovoltaika. Třetí část se zabývá (LCA) posuzováním životního cyklu tří variant skladeb podlahy a hodnotí jejich dopady na životní prostředí. Na konci je skladba s nejmenšími dopady na životní prostředí implementována zpět do projektu.

The aim of this master’s thesis is to elaborate the project documentation of an office building in Brno with nearly zero energy consumption. This building consists of 2 parts. First part is a two-storey building with a basement. In the basement are storages and mechanical rooms. On the first floor is a cafe and sanitary facilities. On the second floor is an open-space, two meeting rooms and a manager's office. Second part of the building are garages that has one above ground floor and one underground floor. The structural system of the building is RC frame, and it stands on grillage foundation. The office part is roofed with warm flat roof and external walls are insulated with insulating panels made of mineral wool. The garage part is roofed with green roof. This master’s thesis consists of 3 parts. First one processes the application for a building permit. Second part deals with technical equipment of the building namely design of boiler, ventilation and photovoltaic panels. Third part deals with life cycle assessment of different composition of floors. It compares these floors and evaluates them. And in the end the floor which has the best results is implemented back into the project.
Office building JMC Brno
Keywords: Administrativní budova; garáže; novostavba; plochá střecha; vegetační střecha; skeletový systém; základový rošt; posouzení životního cyklu; LCA; koncept technického zařízení; Office building; garages; new building; warm flat roof; green roof; RC system; grillage foundation; life cycle assessment; LCA; concept of technical equipment