Mikropásková anténa s kruhovou polarizací s možnosti výběru typu polarizace - Holek, Karel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Cílem práce bylo navrhnout a realizovat vhodnou mikropáskovou anténu s kruhovou polarizací s možností výběru typu polarizace pro kmitočet 2,4 GHz. V první části diplomové práce jsou popsány všeobecné poznatky o mikropáskových anténách, kruhové polarizaci, možnostech napájení, používaných substrátech atd. Druhá část práce se zabývá návrhem a simulacemi antén, pomocí programů CST Microwave Studio a Zeland IE3D. V poslední části je uvedeno srovnání simulací s výsledky měření.

The thesis is focused at the design and the execution of a dual-port microstrip circularly-polarized antenna for the frequency of 2.4 GHz. The first part describes general knowledge about microstrip antennas, circularly-polarized, options of power supply, used medium etc. The second part of the thesis deals with the design and simulation of antennas with the use of software called CST Microwave Studio and Zeland IE3D. In the last part, confrontation of simulation and measurement results is provided.
Dual-port microstrip circularly-polarised antenna
Keywords: Mikropásková anténa; kruhová polarizace; dvouportová anténa; RFID anténa; Microstrip antenna; circularly polarized; dual-port antenna; RFID antenna