Výplňové hmoty pro svislé a vodorovné konstrukce s využitím obnovitelných surovin - Gregor, Petr (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou technického konopí a jeho použití ve svislých a vodorovných konstrukcích. Práce je zaměřena především na výplňové hmoty z technického konopí a anorganického pojiva. V praktické části jsem vypracoval studii budoucího použití technického konopí ve stavebnictví jakožto výplňové hmoty do svislých a vodorovných konstrukcí. Na tuto oblast jsem zaměřil veškeré prováděné zkoušky vzorků. Jsou zde uvedeny a vyhodnoceny výsledky a porovnání zkoušek na pevnost v prostém tlaku, pevnost v tlaku v závislosti na deformaci, objemové hmotnosti čerstvé i ztvrdlé směsi a součinitele tepelné vodivosti různých typů anorganických pojiv a technického konopí jako plniva.

This thesis deals with industrial hemp and its use in vertical and horizontal structures. The work is mainly focused on the fillers of industrial hemp and inorganic binder. In the practical part of the feasibility study for future use of industrial hemp in the construction industry as a filling materiál in vertical and horizontal structures. This area has been targeted by all test samples. They are presented here and evaluated and compared the results of tests on unconfined compressive strength, compressive strength, depending on the deformation density of fresh and hardened mixture and the termal conductivity of different types of inorganic binders and fillers such as hemp.
Filling materials for vertical and horizontal constructions using renewable raw materials
Keywords: Technické konopí; výplňové materiály; přírodní materiály; pazdeří; konopná vlna; kompozitní materiál; obnovitelné zdroje.; Technical Cannabis; filling materials; natural materials; shives; hemp wool; composite materials; renewable rescources.