Desky s alkalicky aktivovaným pojivem plněné dřevěnými třískami - Gajdušková, Patricie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2024)
Pro výrobu cementotřískových desek se využívá jako pojivo cement, který je ovšem ekologickou zátěží pro naši planetu. Tato diplomová práce se zabývá výzkumem možnosti jeho náhrady alternativními surovinami, a to zejména těmi, které vznikají jako vedlejší produkt jiné výroby. Důraz je primárně kladen na vysokopecní strusku, teplárenskou škváru nebo také cihelný prach. V teoretické části byly zhodnoceny dosavadní studie a teoretické poznatky zabývající se alkalicky aktivovanými matricemi, které jsou doplněny o organické plnivo, jako jsou právě v tomto případě dřevěné třísky, které slouží k vyztužení desek. V rámci praktické části jsou zkoušeny výše zmíněné alternativní suroviny pro návrh receptur modifikovaných desek z alkalicky aktivovaného pojiva vyztuženého třískami. Tyto modifikované receptury jsou následně podrobeny fyzikálně-mechanickým zkouškám jako je pevnost v ohybu, modul pružnosti a další sledované parametry desek. Vybrané varianty desek byly analyzovány z hlediska mineralogického složení a mikrostruktury.

For the production of cement chipboards, cement is used as a binder which is an ecological burden for our planet. This diploma thesis deals with research into the possibility of replacing it with other alternative materials, especially those that are created as a by-product of other production. The focus is primarily on slag, heating plant slag or brick dust. The theoretical part deals with the previous studies and theoretical knowledge of alkaline-activated matrices which are supplemented with an organic binder such as wood chips which are used to reinforce the boards. The practical part deals with the above-mentioned alternative materials which are tested for the design of recipes for modified boards made of alkali-activated binder reinforced with chips. These modified recipes are subsequently subjected to physical-mechanical tests such as bending strength, modulus of elasticity and other monitored parameters of the boards. Selected board variants were analysed in terms of mineralogical composition and microstructure.
Boards with alkali activated binder filled with wood chips
Keywords: Alkalicky aktivované matrice; alternativní suroviny; cementotřískové desky; cihelný prach; dřevěné třísky; kompozitní materiály; mikrostruktura; organické plnivo; vedlejší produkty výroby; struska; škvára.; Alkali activated matrix; alternative raw materials; cement-bonded particleboards; brick dust; wood chips; composite materials; microstructure; organic filler; production by-products; slag.