Odpisy majetku jako nástroj daňové optimalizace podniku - Trödlerová, Veronika (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2024)
Bakalářská práce je zaměřena na optimalizaci daně z příjmů právnických osob prostřednictvím daňových odpisů majetku. Nejdříve vymezuje teoretická východiska pohledem účetních a daňových předpisů, následně provádí analýzu majetku vybrané společnosti včetně rozboru odpisových skupin. V poslední části práce je zařazen nově pořízený majetek, jsou zvoleny vhodné metody odpisování a současně je zhodnocen ekonomický dopad navrhnutých řešení.

The bachelor's thesis is focused on optimization of corporate income tax by means of tax depreciation of assets. It first defines the theoretical bases by looking at accounting and tax rules, then analyses the assets of the selected company, including the analysis of depreciation groups. In the last part of the thesis, newly acquired assets are included, suitable depreciation methods are chosen and, at the same time, the economic impact of proposed solutions is assessed.
Depreciation as a tool for tax optimization
Keywords: daňová optimalizace; dlouhodobý majetek; hmotný majetek; odpisy; právnická osoba; tax optimization; fixed assets; tangible assets; depreciation; legal entity