Supertvrdé řezné materiály a jejich efektivní využití - Martincová, Zdeňka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2008)
Diplomová práce je zaměřena na polykrystalický diamant a polykrystalický kubický nitrid bóru z hlediska jejich označování, fyzikálních, mechanických a řezných vlastností, užití a současných trendů vývoje u renomovaných producentů nástrojů a nástrojových materiálů. Cílem práce bylo komplexní zpracování podmínek (druh obráběného materiálu, řezné podmínky), které vybraní výrobci doporučují pro efektivní soustružnické aplikace svých druhů supertvrdých nástrojových materiálů.

Diploma thesis is intended on a polycrystalic diamond and a pocrystalic cubic boron nitride from the standpoint of their description, physical, mechanical and cutting properties, use and contemporary trends of development at renowned producers of tools and tool materials. The aim of the work was a complex working of conditions (type of cutting material, cutting conditions), which are recommended by choice producers for the effective turning applications their kind of superhard tool materials.
Superhard cutting materials and theirs effective use
Keywords: polykrystalický diamant; polykrystalický kubický nitrid bóru; supertvrdé řezné materiály; řezné podmínky; polycrystalic diamond; polycrystalic cubic boron nitride; superhard cutting materials; cutting conditions