Komplexní urbanistická analýza se zaměřením na dopravní problematiku vybraného veřejného prostoru města Litomyšle - Tašnerová, Lucie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2020)
Bakalářská práce se zaměřuje na urbanistickou analýzu, veřejný prostor a dopravní situaci v centru města Litomyšle. Seznamuje s dopravní problematikou Smetanova náměstí s ohledem na vytvoření kvalitního veřejného prostoru. První část popisuje současný stav a vývoj náměstí. Druhá část je zaměřena na analýzu prostoru. Jsou zde definovány současné problémy a limity náměstí, kterými veřejný prostor ztrácí na kvalitě a není kvůli nim možný další rozvoj. Třetí část práce řeší návrh variant, které tyto problémy a limity minimalizují, nebo dokonce eliminují. V závěru práce je navrženo výsledné řešení pro revitalizaci prostoru tak, aby došlo k rozvoji veřejného prostoru a eliminaci současných limitů a problému se zachováním urbanistické koncepce centra města.

The bachelor´s thesis focuses on the urbanistic analysis, public space and transport issues in Litomyšl’s town centre. It introduces the transport problems of Smetana´s square with regard to an improvement of public space quality. The first part describes current situation and the square´s development. The second part focuses on the space analysis and their current problems and limits due to which the public space loses its quality and future development is no more possible. The third part describes possible variants, which minimize the problems and limits or even eliminate them. At the end of the work is the best solution for revitalization suggested in order to develop public space with preserving the urban concept of the town centre.
Comprehensive urban analysis focusing on transport issues of selected public space in Litomyšl
Keywords: Veřejný prostor; dopravní problematika; Smetanovo náměstí; urbanistická analýza; kolize vozidel s chodci; parkovací místa; Litomyšl; parkovací dům.; Public space; transport issues; Smetana´s square; urbanistic analysis; collision of vehicles with pedestrians; parking places; Litomyšl; parking house.