Binární alkalicky aktivované kompozitní materiály s cihelným prachem - Mizerová, Cecílie (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2018)
Diplomová práce je zaměřena na použití cihelného prachu při výrobě směsných dvousložkových alkalicky aktivovaných pojiv se struskou, metakaolinem a popílkem. Teoretická část shrnuje současné oblasti použití keramického odpadu ve stavebnictví a technologii pojiv a předpoklady cihelného prachu pro alkalickou aktivaci. Geopolymery na bázi cihelného prachu vyrobené v experimentální části byly podrobeny zkouškám mechanických vlastností, porozity a mikrostruktury, tokové chování čerstvých geopolymerů bylo hodnoceno reometrickým měřením. V souladu s výsledky je možné říci, že cihelný prach může být vhodným prekurzorem pro směsná pojiva s metakaolinem a struskou, tyto vzorky vykázaly dobré mechanické vlastnosti i mikrostrukturu. Kombinace s popílkem byla méně vhodná kvůli rychlému tuhnutí, regulátor tuhnutí použitý v těchto pojivech způsobil značné zhoršení mechanických vlastností materiálu.

The thesis is focused on the application of brick powder in production of binary alkali-activated binders with metakaolin, slag and fly ash. The theoretical part summarizes recent fields of use of the ceramic waste in construction and binder industry and prerequisite properties of the brick powder for alkaline activation. Brick powder based geopolymers made in the experimental work were tested for their mechanical properties, porosity and microstructure, flow properties of the fresh geopolymers were evaluated by rheometric measurements. In accordance with the results it can be concluded that brick powder could be a suitable precursor for blended binders with metakaolin and slag, these samples exhibited good mechanical properties and microstructure characteristics. The combination with fly ash was less applicable due to a rapid setting, hardening retarder used in these binders caused significant deterioration of the mechanical properties of the material.
Binary alkali-activated composite materials with brick powder
Keywords: alkalická aktivace; geopolymer; cihelný prach; směsné pojivo; metakaolin; struska; popílek; mikrostruktura; mechanické vlastnosti; alkaline activation; geopolymer; brick powder; blended binder; metakaolin; slag; fly ash; microstructure; mechanical properties