Kardiotokograf - sledování kontrakcí - Vítek, Milan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Cílem této práce je prostudování principu činnosti kardiotokografu při monitorování života plodu, dále formulace hlavních požadavků na toto zařízení a definování parametrů sledovaných biosignálů. Tyto poznatky jsou doloženy literární rešerší. Na základě poznatků je vypracován systémový návrh kardiotokografu s vymezením hlavních parametrů jednotlivých funkčních bloků, se zaměřením na snímání kontrakcí. V práci je vypracováno obvodové řešení části pro snímání kontrakcí včetně návrhu snímače. Funkce navržených obvodů je ověřena na sestrojeném prototypu.

Purpose of this thesis is to study the principle of operation of cardiotocography in monitoring fetal life, further defining the main requirements for this equipment and defining the parameters of monitored biosignals. These findings are supported by the literature. Based on the gained knowledge, the system design of cardiotocography is made with focus on reading contractions. Main parameters of the function blocks are defined. Circuit solution for sensing contractions is suggested, including the design of the sensor. Designed circuits are verified on a prototype.
Cardiotocograph - observation of contractions
Keywords: Kardiotokograf; tokograf; snímání kontrakcí; monitorování plodu; těhotenství; obvodové řešení snímače kontrakcí; Cardiotocograph; tocograph; contractions measurement; fetal monitoring; pregnancy; circuit solution for contractions measurement