Inovace motorků pro automobilové aplikace - Vejtasa, Leoš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
V automobilech se vyskytuje velké množství motorků pro nejrůznější aplikace - některé typy aut obsahují i více než 50 motorků. Většinu tvoří stejnosměrné stroje, resp. stejnosměrné motorky. V této bakalářské práci jsou jednak popsány všechny typy motorků a jejich použití ve vozech, jednak jsou zde uvedeny směry vývoje motorků pro automobilovou elektrotechniku pro blízkou budoucnost. Je zde rozebrána problematika použití permanentních magnetů a návrh stejnosměrného motorku s permanentními magnety.

There are a lot of electric motors for different applications in a car. Some of the cars contain over 50 electric motors. The majority has direct current motors. In this semestral thesis there are described all types of direct current motors used in the car and their applications in the car. You can also find here the ways of development of direct current motors in the near future. There is also an analysis of the issue of permanent magnets use in DC motors and their construction scheme.
Automotive Electric Motors Innovation
Keywords: stejnosměrný motor; motor s elektronickou komutací; krokový motor; automobilová elektrotechnika; automobil; inovace; permanentní magnety; direct current motor; electronic commutation motor; step motor; automotive technology; car; innovation; permanent magnets