Zhotovení kotníkové ortézy pomocí digitálních technologií - Lasota, Marek (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2014)
Tato bakalářská práce prezentuje nový způsob zhotovení ortotických pomůcek prostřednictvím digitálních technologií 3D skenování, CAD modelování a rapid prototypingu. Nejdříve je v rámci analýzy současného poznání popsán běžný způsob výroby AFO ortéz, včetně jeho nevýhod. Poté je nastíněna nová metoda. Následně je provedena důkladná rešerše minulých prací, které se již tímto tématem zabývaly. V druhé polovině práce je pak tento nový přístup demonstrován na vývoji konceptu kotníkové ortézy na základě naskenovaných dat končetiny zdravého jedince. Závěrem je provedena celková bilance a srovnání obou výrobních postupů.

This bachelor thesis presents a new way of an orthotic devices fabrication via digital technologies of 3D scanning, CAD modeling and rapid prototyping. First, as a part of an analysis of a present knowledge, is the usual way of an AFO fabrication described, including its disadvantages. Then the new method is outlined. Following, a thorough research of past works, which were already dealing with this subject, is done. In the second half of the thesis is the novel approach demonstrated in a development of an ankle-foot orthosis concept based on scanned data of a healthy subject‘s leg. In conclusion, an overall review and comparision of both fabrication processes is made.
Fabrication of Ankle Foot Orthosis using digital technologies
Keywords: výroba ortézy; kotníková ortéza; AFO; 3D skenování; 3D digitalizace; Rapid Prototyping; Rhinoceros 3D; RhinoReverse; orthosis fabrication; Ankle Foot Orthosis; AFO; 3D scanning; 3D digitalization; Rapid Prototyping; Rhinoceros 3D; RhinoReverse