Návrh datových sítí poskytovatelů připojení k Internetu - Vodehnal, Stanislav (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá technikami pro návrh datových sítí. Jsou zde popsány skupiny protokolů STP a virtuálních sítí VLAN, které jsou v dnešní době stále hodně používané. Dále jsou zde popsány moderní techniky pro návrh datových sítí, jako jsou protokoly PB, PBB a SPB. Závěrem práce je laboratorní úloha zabývající se sítěmi VLAN a QinQ.

This bachelor thesis deals with techniques for designing data networks. They described a group of protocols STP and virtual networks VLAN that are still getting a lot of use. They are further described advanced techniques for the design of data networking protocols such as PB, PBB and SPB. Conclusion of work is a laboratory exercise dealing with the VLAN and QinQ.
Design of internet service provider data networks
Keywords: LAN; VLAN; STP; MSTP; RSTP; PB; PBB; SPB IEEE; 802.1; L2 Vrstva; QinQ; LAN; VLAN; STP; MSTP; RSTP; PB; PBB; SPB IEEE; 802.1; L2 Layer; QinQ