Odstraňování fosforu z přírodních a kořenových čistíren odpadních vod - Tůmová, Tereza (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou odstraňování fosforu z přírodních čistíren odpadních vod. Přírodní čistírna odpadních vod již v minulosti prokázala své výborné účinnosti v rámci odstraňování amoniakálního a celkového dusíku, avšak u odstraňování fosforu nebyly účinnosti nikterak vysoké. Práce zahrnuje popis fosforu, jako takového, jeho funkce v přírodě i legislativní limity pro něj stanovené. Praktická část práce sleduje tři přírodní čistírny odpadních vod, u nichž bylo implementováno srážecí zařízení s koagulantem PAX-18 pro intenzifikované srážení fosforu. Metodika měření obsahuje popis jednotlivých technologických prvků, postup pro srážení a výpočet teoretického množství dávkovaného srážedla. Ve výsledcích a diskusích jsou představeny výsledky, vyhodnocení účinností a exponenciální rovnice dle sledovaných parametrů.

The thesis deals with the issue of phosphorus removal from natural wastewater treatment plants. In the past, natural wastewater treatment plants have shown excellent efficiency in the removal of ammonia and total nitrogen, but for phosphorus removal the efficiency was not very high. The work includes a description of phosphorus as such, its function in nature and the legislative limits set for it. The practical part of the thesis follows three natural wastewater treatment plants where a PAX-18 coagulant precipitation plant was implemented for intensified phosphorus precipitation. The measurement methodology includes a description of the individual technological elements, the procedure for precipitation and the calculation of the theoretical amount of the dosed coagulant. In the results and discussions, the results, efficiency evaluations and exponential equations according to the parameters monitored are presented.
The removal of phosphorus from natural and root water treatment plants
Keywords: Přírodní čistírna odpadních vod; srážení fosforu; eutrofizace; účinnost čistírny; celkový fosfor; Natural wastewater treatment plant; phosphorus precipitation; eutrophication; treatment plant efficiency; total phosphorus