Provozní vlastnosti LED zdrojů - Brdečko, Aleš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2012)
Tato semestrální práce se zabývá problematikou LED (diod emitujících světlo).V textu nalezneme obecné shrnutí poznatků o LED, co se týče jejich historie, konstrukce, principu činnosti a také pojednání o jednotlivých polovodičových sloučeninách.V práci jsou také uvedeny příklady použití s uvedením jejich výhod a nevýhod a uvedením parametrů .Praktickou náplní této práce je vyhodnocení měření prováděných na několika vzorcích LED, především grafických závislostí křížových a V-A charakteristik měřených v závislosti na proudu.

This semester thesis is dealing with issues of LED (light emiting diod).In the text we can find general summary knowledges about LED, relating their history, construction, principle of working and also treatise about of semiconductor compounds. In thesis are given examples of use indicating their advantages and disadvantages and indicating their parameters. The practical content of this thesis is evaluation of measurement performed on some samples of LED especially graphics addiction of crosses and V-A characteristics measured in addiction on current.
Operating Characteristics of LED Sources
Keywords: LED; svítivé diody; P-N přechod; elektroluminiscence; vyzařované světlo; polovodičové materiály; chlazení; křížové charakteristiky; proudový zdroj; měrný výkon; světelný tok; LED; light emitting diodes; PN junction; electroluminescence; emitted light; semiconductor materials; cooling; cross characteristics; current source; luminous efficacy; luminous flux