Studie vtokových vírů - Burda, Radim (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2017)
Následující bakalářská práce se zabývá vírovým prouděním, konkrétně vtokovými víry s důrazem na úplné nálevkovité víry vyskytující se v jednoduchých sacích jímkách s vertikálně umístěným potrubím. Práce je rozdělená do dvou částí. V části teoretické byla sestavena literární rešerše mapují oblast vtokových vírů za posledních přibližně 60 let. V praktické části jsou poté, na zařízení sestrojeném v laboratoři Odboru fluidního inženýrství Viktora Kaplana, ověřovány doporučené závislosti vzniku úplného nálevkovitého víru se vzduchovým jádrem na hloubce zanoření potrubí a velikosti průtoku.

This bachelor thesis deals with vortex flow, in particular intake-vortices formations with emphasis on intake-vortices with full air core which appear near vertical intakes. The thesis is divided into two parts. The first part contains theoretical research on the intake-vortices and maps development of this field during the last 60 years. The goal of the experimental part is to verify recommended dependence of the formation of intake-vortices with full air core on submerge of intake and volumetric flow rate. The experiment was conducted in the laboratory of the fluid engineering department of Viktor Kaplan.
Study of in-take vortices
Keywords: Vírové proudění; vtokový vír; modelová podobnost; kritická hloubka ponoru; Vortex flow; intake-vortices; model conformity; critical submerge