Návrh diplexeru na bázi koaxiálních rezonátorů - Štěpánek, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Tato práce je rozborem tématiky kmitočtových filtrů na bázi koaxiálních rezonátorů a syntézy obecné topologie těchto filtrů. Syntéza vychází z přenosové charakteristiky a je založena na prototypu dolní propusti a její podobnosti se skutečnou strukturou. Dále je cílem práce postupné sestavení základního programu pro syntézu těchto filtrů na základě zadaných charakteristických vlastností daného filtru. Součástí tohoto je rozbor problematiky syntézy vazební matice filtrů na základě jejich přenosové funkce s použitím přímých a křížových vazeb mezi rezonátory. V posledním bodě bude na základě zadaných parametrů a získané vazební matice navržen diplexer, který bude optimalizován metodou Tuning-Space Mapping.

This thesis deals with the analysis of coaxial cavity filters and synthesis of generic topology of these filters. Transfer function comes out the synthesis, which is based on low-pass prototype and similarity with real structure. The next aim of this thesis is to build the basic software for coaxial cavity filters synthesis from engaged characteristic parameters of the filter. This work also includes the analysis of coupling matrix synthesis based on transfer function, where we can use direct coupling or cross-coupling between resonators. The last point is focused on the diplexer filter based on specified parameters and obtained coupling matrix. Entire diplexer model is optimized using Tuning-Space Mapping method.
Design of diplexer based on coaxial resonators
Keywords: Koaxiální dutinový filtr; přenosová funkce; vazební matice; prototyp dolní propusti; Coaxial cavity filter; transfer function; coupling matrix; low pass prototype