Využití jasového analyzátoru pro analýzu přírodních zdrojů světla - Svoboda, Martin (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
Tato bakalářská práce je zaměřena na popis fotometrických veličin, představení způsobů měření osvětlenosti a jasu, vysvětlení principu přístrojů učených k měření těchto veličin. Dále se věnuje funkcí oka, jeho citlivostí a změnou vidění vlivem střídání dne a noci. Poslední kapitoly popisují vznik světla v přírodních zdrojích světla, Slunci, Měsíci a ohni, a následně představuje naměřené hodnoty s jejich analýzou.

This bachelor thesis is focused on the description of photometric quantities, presentation of methods of measuring illuminance and luminance, and explanation of the principle of devices used to measure these quantities. It also deals with the functions of the eye, its sensitivity, and changes in vision due to the alternation of day and night. The last chapter describes the origin of light in the natural sources of light, the Sun, the Moon, and fire, and then presents the measured values with their analysis.
Usage of a luminance analyzer for analysis of natural light sources
Keywords: světlo; fotometrické veličiny; jas; jasový analyzátor; přírodní zdroje světla; jas Slunce; jas Měsíce; jas plamene; light; photometric quantities; luminance; luminance analyzer; natural light sources; luminance of the Sun; luminance of the Moon; luminance of flame