Současná efektivnost bankrotních modelů v prostředí střední a východní Evropy - Honzíček, Štěpán (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2022)
Bakalářská práce popisuje problematiku bankrotního rizika. Blíže rozvádí pojmy související s bankrotem, představuje finanční analýzu jako nástroj hodnocení finanční situace podniku a konkrétně se soustředí na predikční bankrotní modely. Představeny jsou taktéž metodologická tvorba modelů a způsob testování přesnosti ROC křivkami. Práce dále provádí hodnocení efektivnosti pro pět vybraných modelů v sektoru malých a středních podniků působících ve zpracovatelském průmyslu střední a východní Evropy. Závěrečná část se věnuje možným úpravám modelů ke zvýšení přesnosti predikce.

Bachelor’s thesis describes issues of bankruptcy risk. It fleshes out key concepts related to bankrupt, introduces financial analysis like a instrument of evaluation enterprise financial situation and specifically deals with prediction bankruptcy models. Metodology of model construction is introduced and ROC curves as an efficiency testing method. Case study makes evaluation of accuracy for five chosen models in sector small and medium enterprises manufacturing industry of central and eastern Europe. Concluding part narrates possibility modification of models for accuracy increase.
The current effectivness of bankruptcy prediction models in the conditions of Central and Eastern Europe
Keywords: bankrot; bankrotní model; malé a střední podniky; predikce; přesnost; ROC křivky; bankrupt; bankruptcy model; SMEs; forecast; accuracy; ROC curves