Konstrukce dvouosého solárního trackeru - Krejčí, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2011)
Diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem dvouosého solárního trackeru pro koncentrační fotovoltaické panely. V úvodní části je stručně popsán vývoj fotovoltaických čipů až k pokročilým koncentračním technologiím a jsou ukázány běžné konstrukce pro solární elektrárny. Druhá část se zabývá samotným konstrukčním návrhem trackeru. Obsahuje volbu varianty nejlépe splňující zadané požadavky, výpočty pro zatížení od větru a dimenzování jednotlivých uzlů. V závěrečné části je poté zhodnocení práce a ekonomický rozbor s návrhy možných zlepšení konstrukce.

The purpose of this dissertation is to design the dual-axis solar tracker carrying the concentrator photovoltaic panels. The preamble of the dissertation shortly examines a photovoltaic cells development up to concentrators and the common support structures of solar power plants. The second part focuses on the engineering process itself. It includes the choice of the variant that suits best the requirements, the calculations of wind load and design of the various joints. The conclusion part is devoted to the evaluation, economy analysis of the construction and proposals for improvements.
The design of two axis solar tracker
Keywords: Dvouosý solární tracker; sluneční energie; koncentrační fotovoltaika.; Dual-axis solar tracker; solar power; concentrator photovoltaics