Solární mrazírna v tropech - Bartáková, Andrea (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, 2025)
Tato práce se zabývá návrhem jednopodlažního mrazírenského objektu, především klade důraz na efektivní provoz a energetickou udržitelnost. Klíčovým aspektem bylo umístění stavby do oblasti s omezenými možnostmi technické infrastruktury. Jako vhodnou lokalitu jsem zvolila východní pobřeží ostrova Madagaskar, nedaleko obce Mahanoro. Koncept objektu je založen na jednoduchém a funkčním designu, který odpovídá jeho využití. Návrh zahrnuje tři oddělené budovy – menší objekt sloužící jako vrátnice, další celek propojuje provozní, technické a administrativní prostory a budova, kterou stíní konstrukce ocelového krovu se solárními panely, sloužící pro skladování v chlazených prostorech. Konstrukční systém mrazírny je tvořen kombinací ocelového a železobetonového skeletu, přičemž výplňové zdivo je navrženo z plných pálených cihel. Pro zvýšení odolnosti vůči korozivnímu prostředí je uvažováno použití vysokopevnostního betonu se speciálními příměsemi a kompozitní výztuže GFRP (Glass Fiber Reinforced Polymer). Střecha všech tří objektů je navržena jako plochá s kačírkem. Stínící konstrukci nad provozními a technickými prostory tvoří ocelový rošt s falcovaným plechem. Návrh se soustředí na optimalizaci provozních nákladů, soběstačnost a dlouhodobou udržitelnost v prostředí s omezenou technickou infrastrukturou.

This thesis deals with the design of a single-storey freezer building, with particular emphasis on efficient operation and energy sustainability. A key aspect was the location of the building in an area with limited technical infrastructure options. I chose the east coast of the island of Madagascar, near the village of Mahanoro, as a suitable location. The concept of the building is based on a simple and functional design that is appropriate to its use. The design includes three separate buildings - a smaller building used as a gatehouse, another unit connecting the operational, technical and administrative areas, and a building screened by a steel truss structure with solar panels, used for cold storage. The structural system of the cold store is a combination of steel and reinforced concrete frame, with the infill brickwork designed in solid brick. High strength concrete with special admixtures and GFRP (Glass Fiber Reinforced Polymer) composite reinforcement is considered to increase resistance to corrosive environments. The roof of all three buildings is designed as flat with a duckbill. The shading structure over the service and technical areas consists of a steel grid with folded sheet metal. The design focuses on optimising operating costs, self-sufficiency and long-term sustainability in an environment with limited technical infrastructure.
Solar Refrigerator in Tropics
Keywords: mrazírna; tropické klima; ostrov; Madagaskar; solární panely; soběstačnost; energetická efektivita; udržitelnost; novostavba; chlazený sklad; vysokopevnostní beton; železobetonový a ocelový skelet; cihla plná pálená; GFRP výztuž; falcovaný plech; freezer; tropical climate; island; Madagascar; solar panels; self-sufficiency; energy efficiency; sustainability; new building; cold storage; high-strength concrete; reinforced concrete and steel frame; solid brick; GFRP reinforcement; corrugated iron