Zubní 3D skener - Kotek, Lukáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2015)
Náplní této diplomové práce je prostudování aktuálních principu 3D skenování, anatomie lidského chrupu a využití 3D skenování v oblasti stomatologie a jiných oblastní ve zdravotnictví. Další část této práce je věnována softwarevému a hardwarovému návrhu 3D skenovacího systému umožňující skenování sádrových zubních odlitků. Tento návrh využívá webkameru, projektor a točnu. Princip skenování je založen na aktivní triangulaci. Výstupem 3D skeneru jsou mračna bodů, které se dále využívají pro rekonstrukci povrchu. Rekonstruovaný povrch je následně uložen do formátu .stl.

The general aim of my master´s thesis is to study the actual principles of 3D scanning, the anatomy of human teeth, use of 3D scanning in dentistry and other medical fields. Another part of this thesis is about software and hardware design of 3D scanning system, which enable us to scan dental casts. This design is using webcam, projector and turntable. The principle of scanning is based on the activ triangulation. The output of 3D scanner is a horde of spots, which are used for reconstruction of a surface. The reconstructed surface is finally saved as .stl format.
3D dental scanner
Keywords: Lidský chrup; triangulace; strukturované světlo; wekamera; projektor; krokový motor; ATmega128; Human teeth; triangulation; structured light; webcamera; projector; stepper motor; ATmega128