Výroba anemostatu - Bíba, David (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2019)
Práce se zabývá návrhem součásti anemostatu o velikosti série 15 000 ks/rok. S přihlédnutím na kuželový tvar a rozměry součásti byla z variantního řešení vybrána technologie tažení bez ztenčení stěny z oceli DC04 o tloušťce 1 mm. Výsledným řešením je postupový nástroj složený ze 4 tažných operací. Tažidlo je navrženo z normalizovaných komponent. Návrh obsahuje postupový nástroj včetně výkresové dokumentace. Pro uvedený postup je navržen hydraulický lis CTH 400 o jmenovité tažné síle 4 000 kN.

The thesis handle design of part of anemostat in size of series 15000 pcs/year. Due to conus shape and dimensions of part was chosen out of quantity of manufacturing processes a technology of deep drawing without a thinnig of 1mm thick DC04 steel. The resulting solution is progressive tool which concatenate four operations of deep drawing process. The drawing tool make use of standardised components. The design contain progressive tool including drawing documentation. Hydraulic press CTH 400 with nominal force 4000 kN is used for mentioned procedure.
Production of anemostat
Keywords: Ocel DC04; anemostat; hluboké tažení; postupový nástroj; hydraulický lis; DC04 steel; anemostat; deep drawing; progressive tool; hydraulic press