Software pre podporu výučby bezpečnostných protokolov riadenia prístupu - Kopuletý, Michal (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2014)
Tato bakalářská práce poskytuje čtenáři možnost proniknout do problematiky protokolů řízení přístupu v oblastech, jako jsou počítačové sítě, bankovnictví a přístupové karty. Každá kapitola uvádí příklady často využívaných způsobů autentizace a uvádí jejich výhody a nevýhody, kterých by mohl využít případný útočník. Částečně jsou popsány i způsoby jakými probíhá autorizace. Hlavním výstupem práce je výukový software spustitelný ve webovém prohlížeči. Pro lepší pochopení čtenářem, jsou výukové texty opatřeny animacemi probírané látky. Aby si student mohl ověřit svoje nabyté znalosti, obsahuje každá kapitola krátký vědomostní test. Díky nastudování velkého množství autentizačních protokolů se mohl stát součástí práce návrh autentizačního protokolu umožňujícího implementaci do protokolu ACP. Navržený autentizační protokol dokáže přenášet informace pro široké množství autentizačních metod (hašování, symetrická kryptografie, asymetrická kryptografie).

This bachelor’s thesis allows the reader to penetrate into the issues of access control protocols in area such as computer network, banking and access contactless cards. Each chapter provides example of frequently used authentication methods and lists of the pros and cons. Partially describes the methods of authoritzation. The main outcome of this bachelor’s thesis is an educational software executable in a web browser. For the reader’s better understanding there are, animation in the software. In order to verify student knowledge, there are test in teaching material. The thesis proposal provides authentication protocol that can be implemented into ACP protocol. The proposed authentication protocol can transmit information to a wide number of authentication methods (hash, symmetric cryptography, asymmetric cryptography)
Software for assisted study of access control protocols
Keywords: Řízení přístupu; autentizace; autorizace; bezkontaktní karty; RFID; NFC; EMV; RADIUS; TACACS; DIAMETR; ACP.; Access control; authentication; authorization; contactless card; RFID; NFC; EMV; RADIUS; TACACS; DIAMETR; ACP.