Učební pomůcky pro vláknovou optiku, optické komunikace a optoelektroniku - Hrbáčková, Petra (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2008)
Tato bakalářská práce prezentuje základní vlastnosti optických detektorů, vysílačů a optických plastových vláken. Popisuje základní optoelektrický přenos, princip vysílání, přenos po plastovém vlákně a princip příjmu. Praktická stránka slouží, jako základní ukázka přenosu logických úrovní analogového signálu po přenosové trase pomocí optoelektronických metod.

This thesis presents basic characteristics of the optical detectors, transmitters and optical plastic fibres. The basic optoelectronic transfer, principle of transmission, information transfer by the plastic fibre and principle of receiving are described. The practical aspect of the thesis serves as a basic illustration of the logic analogue signal transfer through the fibers by optoelectronics methods.
Teaching aids for fibre optics, optical communication and optoelectronics
Keywords: optická plastová vlákna; optický vysílač; optický přijímač; optické výukové moduly; optical plastic fibres; optical transmitter; optical receiver; optical teaching aids