Technicko-ekonomické posouzení projektů čistíren odpadních vod a jejich dopadu na životní prostředí - Vrbková, Jiřina (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební)
Disertační práce se věnuje problematice hodnocení technicko-ekonomické efektivnosti projektů čistíren odpadních vod. Stejně jako u většiny veřejně prospěšných projektů, tak i zde je stěžejním důvodem realizace celospolečenský přínos, nikoliv dopad na investora. Provedená literární rešerše ukazuje přehled nejčastěji využívaných metod hodnocení environmentálních vlivů, které se liší jak náročností zpracování, tak také strukturou vstupních i výstupních informací. V souladu s Evropskou legislativou je na vybraný vzorek čistíren odpadních vod aplikována Analýza nákladů a přínosů (Cost Benefit Analysis, CBA), v její ekonomické části jsou standardně hodnocené celospolečenské dopady rozšířeny o další možné přínosy spojené s realizací projektu. Hlavním výstupem práce je pak vyčíslení přírůstku k celospolečenskému přínosu projektu, který je stanoven jako rozdíl ekonomické čisté současné hodnoty investice se standardními a individuálně navrženými socio – ekonomickými dopady. Jako alternativa k tradičnímu přístupu je v disertační práci dále simulována Metoda datových obalů (Data Envelopment Analysis, DEA), která na základě vícekriteriálního hodnocení ukazuje technickou efektivnost stejného vzorku čistíren a slouží tak jako velmi účinný nástroj při manažerském rozhodování.

The doctoral thesis deals with the issue of evaluating of technical-economic efficiency of wastewater treatment plant projects. Same as most public benefit projects, the main reason for implementation is the societal benefit of the company, not the impact on the investor. The literature review provides an overview of the most commonly used methods of environmental impact assessment, which differ in both the difficulty of processing and in the structure of input and output information. In accordance with the European legislation, the Cost Benefit Analysis (CBA) is applied to a selected sample of waste water treatment plants, in its economic part, the standardly assessed societal impacts are extended by other possible benefits associated with the implementation of the project implementation. The main output of the thesis is the quantification of the increment to the societal benefit of the project, which is set to the difference between the economic net present value of the investment and the standard and individually designed socio-economic impacts. As an alternative to the traditional approach, the thesis also simulates the Data Envelopment Analysis (DEA), method is based on multi-criteria evaluation shows the technical efficiency of the sewage treatment plant sample and thus serves as a very effective tool in managerial decision-making.
Technical and economic assessment of projects of wastewater treatment plants and their impact on the environment
Keywords: Analýza nákladů a přínosů; čistírna odpadních vod; ekonomická analýza; ekonomická čistá současná hodnota; metoda datových obalů; přírůstek k celospolečenskému přínosu; socio - ekonomické dopady; životní prostředí.; Cost Benefit Analysis; Wastewater Treatment Plant; Economic Analysis; Economic Net Present Value; Data Envelopment Analysis; Increment to Societal Benefit; Socio - Economic Impacts; Environment.