Impaktor pro laboratorní záchyt jemných částic - Kodad, Daniel (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou jemných částic v ovzduší a teorií jejich záchytu. V úvodní části jsou popsány základní charakteristiky jemných částic a mechanismy, podle kterých se částice chovají. Popsán je vliv na lidské zdraví a rizika, které vdechované částice pro lidské tělo představují. Další kapitola vysvětluje vliv částic v ovzduší na životní prostředí, historický vývoj stavu ovzduší v ČR a popsány jsou nejvýznamnější znečišťující látky. Dále pak základní právní předpisy, které regulují limity stanovené pro tyto látky. V praktické části je vysvětlen výpočetní postup kaskádového impaktoru, dále samotný návrh třístupňového impaktoru a jeho srovnání s profesionálním impaktorem. Navrhnutý impaktor byl dále sestaven a otestován na měřící trati se zdrojem částic z krbových kamen.

The focus of this master’s thesis is the issue of fine dust particles suspended in the air and their measurement. The thesis explains the basic characteristics of fine particles and the rules, which they follow. The section then examines the health risks of inhaled particles. Next is explained the influence of particles in the air on the environment, the historical development of the air pollution in the Czech Republic and the most important pollutants. After that is described the legislation, which frames the limits for pollutants suspended in the air. In the practical part is described the methods for calculation the geometry of cascade impactor, the design of three-stage impactor and finally the comparison with professional impactor. The designed impactor was then constructed and tested with wood burning stove as a source of particles.
Impactor for laboratory capture of fine particles
Keywords: Jemné částice; impaktor; emise; imise; znečištění ovzduší; Fine particles; impactor; emission; immission; air pollution