Řízení pohybu stanice v simulačním prostředí OPNET Modeler podle mapového podkladu - Jakúbek, Peter (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou riadenia pohybu mobilnej stanice v simulačnom prostredí OPNET Modeler (OM). V práci sú zhrnuté a popísané stávajúce možnosti riadenia pohybu bezdrôtovej mobilnej stanice. Značná časť je venovaná riadeniu pohybu stanice pomocou externého súboru obsahujúceho trajektóriu pohybu. Pri tomto type riadenia sa jedná a spojitý pohyb stanice. Pohyb je riadený simulačným jadrom OM. Externé súbory určené pre riadenie pohybu stanice je možné vytvoriť ručne, alebo ich použiť na zápis dát priamo z OM pre uloženie vygenerovanej náhodnej trasy pre neskoršie použitie. Pre ručné vytváranie trajektórii je zvolený nástroj MATLAB, ktorý spracováva vopred vytvorený mapový podklad vo forme vstupného obrázka do takej podoby, aby bol výstup z nástroja použiteľný pre riadenie pohybu stanice v OM. Pre zautomatizovanie procesu vytvorenia trajektórie a následného riadenia pohybu stanice podľa nej je použitá knihovňa MATLAB Engine. Umožňuje volanie MATLAB funkcií z jazyka C/C++, na ktorom je založený OM. Pre automatizovaný proces riadenia pohybu stanice je použitá priama manipulácia pozície stanice, ktorá je alternatívou riadenia pohybu stanice podľa súboru s trajektóriou. Priama manipulácia pozície stanice poskytuje nespojitý pohyb stanice. O riadenie sa stará užívateľom vytvorený proces, ktorý používa diskrétne hodnoty trajektórie.

Diploma thesis focuses on a motion control of a mobile station in the simulation environment OPNET Modeler (OM). The thesis is summarized and described the possibilities of controlling the motion of a wireless mobile station. A significant part concentrates on the motion controlling of the station via an external file containing the path of movement. In this type of governance is a continuous movement of the station. The movement is driven by a simulation engine OM. External files designed for a motion control of the station can be created manually or used to write a data directly from OM to store the random generated routes for later use. For the manual creation of the trajectory is chosen the MATLAB tool that handles pre-created maps in the form of the input image into a form that the output of the tool can be used for motion control station in OM. To automate the process of creation and the subsequent trajectory motion control station is used by her library MATLAB Engine. It allows to call MATLAB functions from the language C/C ++ on which is based OM. For automated process of the movement control of the station is used a direct manipulation with the station position which is an alternative of the motion control station according to a set of the trajectory. The direct manipulation station position provides discrete movement of the station. The user’s created process which uses the discrete trajectory values manage the control.
Map-based Movement Control of Mobile Station in OPNET Modeler Simulation Environment
Keywords: Bezdrôtová stanica; MATLAB Engine; mobilita; OPNET Modeler; trajektória pohybu; Wireless station; MATLAB Engine; mobility; OPNET Modeler; trajectory movement