Determinanty IPO - Kalabis, Jan (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá mírou provázanosti prvotní veřejné nabídky akcií (IPO) a změny makroekonomických ukazatelů na největších evropských finančních trzích. V teoretické části práce je specifikována základní tématika související se vstupem na akciový trh, jakou je např. trh cenných papírů, investice či způsoby financování společnosti. Zároveň je zde popsán proces realizace samotného IPO. V dalších částech dochází k práci s makroekonomickými údaji zkoumaných zemí a jejich vlivem na vstup na akciový trh, kde jsou tyto vlivy za pomoci korelačních matic následně vyhodnocovány.

This bachelor thesis focuses on the degree of correlation between the initial public offering (IPO) and changes in macroeconomic indicators on the largest European financial markets. The theoretical part of the thesis specifies the crucial terms related entering the stock market, such as the securities market, investments or different ways of financing the company. At the same time, the process of realizing the IPO itself is described. In further parts, the macroeconomic data of the examined countries and their impact on the decision to enter the stock market are analyzed, where these effects are subsequently evaluated using correlation matrices.
Determinats od IPO
Keywords: akcie; akciový trh; investor; emitent; korelace; IPO; stock; stock market; investor; issuer; correlation; IPO