Technicko-ekonomický rámec začleňování individuálních a komunitních výroben - Vaculík, Tomáš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2024)
V souvislosti se současnou energetickou situací se v České republice a zbytku Evropy zvyšuje snaha o dosažení energetické soběstačnosti. Obnovitelné zdroje energie lze pro výrobu elektřiny využít již v rámci domácností. Ne každý má ale možnost pořízení a provozu takové výrobny. Řešením těchto problémů může být v současné době stále diskutovanější komunitní energetika, které se v České republice pomalu otevírají dveře v souvislosti s měnící se legislativou a finanční motivací v podobě různých dotací a příspěvků. Účelem této práce je vytvořit souhrn nejdůležitějších informací technického a ekonomického rámce a následné vytvoření snadno modifikovatelného a parametrizovaného modelu energetických komunit, ze kterého budou patrné technické vlastnosti jednotlivých zapojení, jako například výkonové ztráty nebo vliv metriky na výsledné hodnoty změřené energie.

In conection with current energy situation, efforts to achieve energy self-sufficiency are increasing in the Czech Republic and the rest of the Europe. Renewable energy sources can already be used within households. However, not everyone has the opportunity to purchase and operate such a factory. The solution to these problems may bet he increasingly discussed community energy, which is becoming more popular in the Czech Republic in connection with changing legislation and financial motivation in the form of various grants and subsides. The purpose of this work is to create a summary of the most important information of the technical and economic framework and subsequent creation of an easily modifiable and parameterized model of energy communities, which will show the technical properties of individual connections, such as power losses or the influence of metrics on the resulting values of measured energy.
Technical-economic framework for the integration of individual and community electricity generating plants
Keywords: Komunitní energetika; energetické společenství; fotovoltaika; modelování energetických toků; legislativa komunitní energetiky; Communitiy energy; energy cooperatives; photovoltaics; energy flow modeling; community energy legislation