Studium antimutagenních vlastností vybraných druhů medů - Lichnová, Andrea (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická, 2009)
Předložená diplomová práce je zaměřena na studium antimutagenních účinků vybraných druhů medů a propolisu. V medech byly analyzovány látky podílející se na antimutagenním a antioxidačním účinku. Dále byl sledován vliv dlouhodobého skladování na změny obsahu těchto aktivních látek. Antimutagenní aktivita byla testována pomocí jednobuněčného eukaryotického systému - kvasinkového kmene Saccharomyces cerevisiae D7. Aktivní látky byly analyzovány spektrofotometricky a pomocí RP/HPLC/UV-VIS, HPLC/PDA a on-line LC/MS. Nejvyšší hodnoty antimutagenního účinku a současně nejvyšší stabilita hodnot byla nalezena u více druhů směsných květových medů, u řepkového medu, medu z eukalyptových a pomerančových květů a u medu medovicového. Medy získané v obchodní síti vykazovaly většinou nižší hodnoty antimutagenity než medy pořízené u včelaře. Nejvyšší obsah celkových polyfenolů byl změřen u medu s přídavkem mateří kašičky, nejmenší u akátového medu. Nejvyšší obsah celkových flavonoidů vykazoval pohankový med a med z eukalyptových květů. V průběhu skladování dochází k významným ztrátám obsahu celkových polyfenolů (50-70 %), kdežto obsah celkových flavonoidů je velmi stabilní a v průběhu skladování se obsah téměř nemění. Medy s vysokou hodnotou antimutagenity obsahují také vyšší obsah polyfenolů, především flavonoidů a vysokou hodnotu antioxidační aktivity. V průběhu skladování došlo celkově k nepříliš významným změnám obsahu většiny aktivních látek, med tedy lze považovat za potravinu, která si zachovává po delší dobu své pozitivní nutriční vlastnosti.

This diploma thesis is focused on study of antimutagenic properties in selected kinds of honey and propolis. In honey extracts compounds with antimutagenic and antioxidant effect were analysed by spectrophotometry, RP/HPLC/UV-VIS, HPLC/PDA and on-line LC/MS. Further, effect of long-term storage on active compound levels was studied. Antimutagenic activity was tested by simple eukaryotic system - yeast strain Saccharomyces cerevisiae D7. The highest antimutagenic effect and simultaneously the highest stability of antimutagenity values was found in several kinds of multi-floral honey, rape seed honey, honey from eucalypt and orange flowers and in honeydew honey. Samples obtained from trade network exhibited at general lower antimutagenity values when compared with samples from bee-keeper. The highest content of total phenolics was detected in honey with royal yelly, the lowest content was measured in acacia honey. The highest values of total flavonoids exhibited buckwheat and eucalypt flower honey. Total phenolic content was substantially changed during long-term storage (decrease about 50 -70 %), while total flavonoid content was stable and no significant changes during storage were observed. Honey with high antimutagenity values exhibited also higher phenolic and predominantly flavonoid content and high antioxidant activity. Because of relative stability and low changes in most of honey samples during storage it can be concluded that honey belong to foodstuffs which are able to conserve their positive nutritive properties for a long time.
Study of antimutagenic properties of selected kinds of honey
Keywords: antimutagenita; med; antioxidanty; antimutagenity; honey; antioxidants