IR teploměr s automatickou korekcí emisivity - Dobesch, Aleš (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2013)
Diplomová práce pojednává o základních fyzikálních veličinách a zákonech týkajících se bezkontaktního měření teploty a určování emisivity těles. Nastiňuje konstrukční řešení a realizaci IR (Infra-Červeného) teploměru s možností automatické korekce emisivity. V první kapitole je vysvětlen pojem teplota a základní principy měření teploty. Druhá kapitola je zaměřena na historii a teorii bezkontaktního měření teploty, kde jsou postupně vysvětleny základní pojmy týkající se bezkontaktního měření teploty a problému určování emisivity tělesa. V následující třetí kapitole je nastíněn návrh řešení hardwarové stránky IR teploměru. Čtvrtá kapitola obsahuje popis softwarové stránky IR teploměru. Poslední pátá kapitola shrnuje poznatky z realizace bezkontaktního teploměru s automatickou korekcí emisivity a ověření funkčnosti IR teploměru.

Diploma thesis deals with basic physical quantities and laws relating to non-contact temperature measurement and emissivity determination of solids. It describes the design and implementation of the IR (Infra-Red) thermometer often missed with automatic emissivity correction. The first chapter explains the concept of temperature and basic principles of temperature measuring . The second chapter focuses on the history and theory of non-contact temperature measurement. Gradually are explained the concepts related to non-contact temperature measurement and the problem of determining the emissivity of the body. Next third chapter describes the proposed hardware solution of IR thermometer. The fourth chapter describes a software written for the IR thermometer. The fifth and last chapter summarizes the findings and knowledge from the implementation of non-contact thermometer and measuring emissivity.
IR thermometer with automatic emissivity correction
Keywords: Teplota; bezkontaktní měření teploty; absolutně černé těleso; emisivita; odrazivost; laser; IR záření; difúzní povrch; mikrokontrolér; triangulace; napájení.; Temperature; non-contact temperature measuring; Blackbody; emissivity; reflectivity; laser; IR radiation; diffuse surface; microcontroller; triangulation; power supply.