Analýza vymáhání pohledávek u Zemědělského družstva Hrotovice, družstvo - Pelánová, Jana (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku zajištění a vymáhání pohledávek po splatnosti. Teoretická část se zabývá vznikem pohledávek, jejich zajištěním, promlčením a zánikem. Stěžejní část tvoří objasnění podstaty mimosoudního a soudního vymáhání. Na pohledávky je nahlíženo z účetního, daňového a ekonomického pohledu. Analytická část charakterizuje vybraný podnikatelský subjekt a zabývá se rozborem současného způsobu zajištění a vymáhání pohledávek po splatnosti. V závěru práce jsou zahrnuta nejvhodnější opatření pro zefektivnění způsobu vymáhání pohledávek a návrhy na zkvalitnění jejich zajištění.

This bachelor work focuses on the issue of security and the recovery of claims after their due date. The theoretical part concerns the creation of claims, their security, statutes of limitations and liquidation. The main part aims to clarify the essence of extra-judicial and judicial recoveries of claims. These claims are seen from the accounting, tax and economic perspective. The analytical part characterizes the selected business subject and features analysis of current securities and recoveries of claims after their due date. The final part of this work includes the most suitable arrangements for increasing the efficiency of methods of recovering claims and suggestions for improving their security.
Analysis of Debt Collection in the Zemědělské družstvo Hrotovice, družstvo
Keywords: pohledávka; závazek; věřitel; dlužník; zajištění dluhu; vymáhání pohledávek; výkon rozhodnutí; exekuce; debt; commitment; creditor; debtor; debt security; debt collection; enforcement; execution