Serverové řešení pro komunikaci dat mezi drony - Navrátil, Denis (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta informačních technologií, 2025)
V současné době se čím dál častěji FPV drony vyskytují v průmyslových a výzkumných aplikacích. Lépe tak umožňují vizuální inspekci těžko přístupných míst či sběr dat v reálném čase. Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a implementací modulárního serveru, který přijímá, odesílá, zpracovává a ukládá data z dronů a operátorů. Vychází z implementace již existujícího serveru, který obsahuje určité nedostatky. Součástí práce je také návrh a implementace modulu umožňujícího zobrazení 3D modelů uložených na serveru v aplikaci DroCo, která zastupuje funkci operátora. Cílem práce bylo vytvořit systém, který podporuje komunikaci více protokoly a je lehce rozšiřitelný. Implementace serveru je postavena na ekosystému .NET, využívá návrhové vzory jako dependency injection a snaží se dodržovat separation of concerns. Pro testování byly použity knihovny xUnit, Moq a Bogus. Server umožňuje spuštění v libovolné konfiguraci modulů, kdy samotné moduly jsou nezávisle konfigurovatelné. Výsledkem je funkční modulární server, který lze dále rozšířit a integrovat s aplikací DroCo.

Currently, FPV drones are increasingly found in industrial and research applications. They better enable visual inspection of hard-to-reach places or real-time data collection. This bachelor’s thesis deals with the design and implementation of a modular server that receives, sends, processes and stores data from drones and operators. It is based on the implementation of an existing server that contains certain shortcomings. The thesis also includes the design and implementation of a module that allows the display of 3D models stored on the server in the DroCo application, which represents the operator function. The aim of the thesis was to create a system that supports multi-protocol communication and is easily extensible. The server implementation is built on the .NET ecosystem, uses design patterns such as dependency injection and tries to adhere to separation of concerns. The xUnit, Moq and Bogus libraries were used for testing. The server allows running in any module configuration, where the modules themselves are independently configurable. The result is a functional modular server that can be further extended and integrated with the DroCo application.
Server for Data Communication between Drones
Keywords: dron; serverová architektura; Unity; WebSocket; HTTP; modularita; .NET; Entity Framework Core; komunikace v reálném čase; xUnit; 3D modely; DroCo; drone; server architecture; Unity; WebSocket; HTTP; modularity; .NET; Entity Framework Core; real-time communication; xUnit; 3D models; DroCo