Základy mobilního internetu - Jehličková, Lenka (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, 2011)
Práce se zabývá teorií mobilní komunikace se zaměřením na přenos dat. V úvodu je popsána historie vzniku a jednotlivé generace mobilních systémů. Následuje podrobný popis digitálních systémů druhé, třetí a čtvrté generace. Je zde uvedeno rozdělení kmitočtového pásma, zpracování signálu, architektura, zabezpečení proti zneužití a základní vlastnosti. Systém GSM je popsán spolu s jednotlivými druhy datových přenosů pracující na bázi přepojování okruhů CSD a HSCSD i přepojování paketů GPRS a EDGE. Pro systém UMTS jsou uvedeny režimy FDD a TDD, jako i jednotlivé releasy včetně příslušných technologií a poskytovaných služeb. Následuje popis systémů LTE a WiMAX, stejně jako jejich vylepšení, které již spadají do čtvrté generace mobilních systémů. Posledním popsaným systémem je stále ještě vyvíjený HAPS neboli systém stratosférických platforem. Na závěr jsou shrnuty důležité parametry a systémy mezi sebou porovnány.

Thesis concerns with mobile communications theory with focus on data transfer. In the introduction the history, the origin and individual mobile systems generations are described. It is followed by detailed description of second, third and fourth generation mobile systems. Frequency band allocation, signal processing, the system architecture itself, security management and basic features are also discussed. The GSM system is described together with individual data transmission types based on circuit switching – CSD and HSCSD and packet switching – GPRS and EDGE. For UMTS, FDD and TDD modes are listed as well as changes in individual releases, corresponding technologies and provided services. Next, there is the description of LTE and WiMAX systems, together with their improvements whose are part of the fourth generation of mobile systems. Last of the described systems is the still work in progress HAPS, also known as the system of stratospheric platforms. In the end important parameters are summarized and systems are compared with each other.
Mobile internet principles
Keywords: 3GPP Releases; CSD; EDGE; GPRS; GSM; HAPS; HSCSD; HSDPA; HSPA+; HSUPA; IMS; IMT-2000; IMT-Advanced; LTE; LTE-Advanced; Mobilní internet; UMTS; WiMAX; 3GPP Releases; CSD; EDGE; GPRS; GSM; HAPS; HSCSD; HSDPA; HSPA+; HSUPA; IMS; IMT-2000; IMT-Advanced; LTE; LTE-Advanced; Mobile internet; UMTS; WiMAX